BOLOVAO OD TEŠKE BOLESTI: Otkrivena tajna oporuke glumačke legende!

Nije htio da se njegov sprovod pretvori u medijsku pompu pa je sve upute o odlasku ostavio svojoj supruzi Mirjani.

 

 

Pokojni glumac Pavle Vuisić bio je jedna od legendi jugoslavenskog filma, radio je na velikim projektima, a iza sebe ostavio uloge u filmovima kao što su ‘Maratonci trče počasni krug’, ‘Valter brani Sarajevo’, ‘Tko to tamo peva’, ‘Povratak otpisanih’. Iza njega je i uloga u seriji ‘Kamiondžije‘, koju je maestralno odradio s Miodragom Petrovićem Čkaljom. Ovaj osobenjak nikad nije do kraja prigrlio svoj status velike zvijezde, a najbolje o tome svjedoči način na koji je otišao.

 

Preminuo je Pavle prije više od 30 godina, nakon tromjesečne borbe s karcinomom. Imao je 62 godine te je želio otići u samoći. Nije htio da se njegov sprovod pretvori u medijsku pompu pa je sve upute o odlasku ostavio svojoj supruzi Mirjani.

 

 

Smrt ga je kao tema okupirala cijelog života

 

‘Želim umrijeti. Bože, koji si svemoguć, učini tako i budi miran. Platit ću. Znam, i ti si korumpiran’, napisao je u jednoj svojoj pjesmi Pavle. Tema je to bila koja ga je okupirala tijekom života, često je o njoj pisao, a svoj je ispraćaj isplanirao do detalja. Molio je da se vijest o njegovoj smrti objavi tri dana nakon što se dogodi. Pavle inače nije bio vjernik, no zahtijevao je da sprovodu prisustvuje svećenik. Objavljena je njegova oporuka, a u njoj je jasno definirao sve želje i zahtjeve za suprugu Mirjanu.

 

 

Ostao sebi svojestven i u svom odlasku

 

Oporuku je sastavio 1982. godine, a u njoj je poručio da sve ostavlja ženi. ‘Mirjana, ako poslije mene ostane, ima da me sahrani sa svim adetima i čestima crkve pravoslavne, sa šest popova da se pred mojim tijelom vide i čuju. Sahraniti me ima u grobnicu našu, posmrtni govor ili slično da se čuo nije. Ovijeh šest popova (koje za inat hoću) da sve ono što se oko groba radi, rade i šute. Šute. Neka u sebi pjevaju. Budući da mislim umrijeti, što bih i onako sve ovo pisao, još vas jednom molim da mi nikakav komunist ni govora, ali ni jedne riječi ne progovori, jer ću se u grobu prevrnuti i ne samo prevrnuti, već i ustati iz groba da ga noću morim i da mu, njemu i svima, koliko ih je na svijetu, je**m mater’, poručio je Vuisić.

 

Sebi svojstven ostao je Pavle i u smrti. Supruga je poštovala sve njegove želje, na sprovodu nije bilo nikog osim nje i sveštenika, a o njegovom odlasku sve je obavijestila tri dana nakon smrti. Ovaj glumački velikan iza sebe je ostavio niz nagrađivanih uloga, bogat opus i samo jedno žaljenje. Što nikad nije postao roditelj, piše Stoposto.hr.

 

BOLOVAO OD TEŠKE BOLESTI: Otkrivena tajna oporuke glumačke legende!

About The Author
-