BLOKADA BIH JE NJEGOV “VITALNI NACIONALNI INTERES”: Dodik protiv spora sa Hrvatskom oko Pelješkog mosta, potegao veto

Održana je sjednica Predsjedništva BiH nakon koje se medijima obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

 

 

Dodik je kazao da su članovi predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao, prenosi N1.

 

“Radi se o sveobuhvatnom prijedlogu mjera kao reakcija na sva potrebna pitanja, da se uspostave i procedure sa Crnom Gorom i Srbijom i tako spriječimo nelegalne ulaske ljudi u BiH.”, kazao je Dodik i dodao:

 

“Bilo je i prijedloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsjedništva pitanje vitalnog nacionalnog interesa i objasniću u NSRS zašto to nije dobro.

 

U danu kada smo poslije deset godina potpisali ugovor o izgradnji mosta na rijeci Savi mi usvajamo odluku koja može poremetiti tu vrstu priče”, ističe Dodik i dodaje:

 

“Moj zahtjev je bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmjerili na most Pelješac.

 

Ima i nekih opštih koji nisu problem, ali ključno pitanje je da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bi imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese”.

BLOKADA BIH JE NJEGOV “VITALNI NACIONALNI INTERES”: Dodik protiv spora sa Hrvatskom oko Pelješkog mosta, potegao veto

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-