MOKRI SNOVI MILORADA DODIKA: “Ako nije mogla preživjeti velika Jugoslavija – ne može ni BiH kao “mala Jugoslavija”!

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da većina onih koji su bili plaćeni da promovišu BiH danas govori o BiH kao propaloj i nemogućoj zemlji, a da je on to govorio još prije desetak godina i zbog toga je bio “loš momak” kojeg je “trebalo disciplinovati”.

 

 

Komentarišući ocjenu bivšeg šefa CIA za Balkan Steven Meyer da treba otvoriti pitanje Republike Srpske i da je BiH fiktivna država, Dodik kaže da to nije nepoznat stav Meyera i da on to govori već nekoliko godina.

 

– Riječ je o čovjeku koji je bio aktivan u vrijeme raspada bivše Јugoslavije i zadužen za određene prostore i sigurno da je imao dobar pregled situacije što se toga tiče – rekao je Dodik za beogradski Telegraf.

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH podsjeća da je skoro rekao da je prava greška bila da se poslije raspada Јugoslavije na prostoru BiH pokušava napraviti neka nova “mala Јugoslavija”.

 

– Ako nije mogla velika, kako da bude mala. Svaki dan se pokazuje da je to bila greška i da je bio istorijski trenutak da se to učini. Meyer sigurno zna i danas kako stoje realno stvari – napominje Dodik.

 

On podsjeća da se posljednjih godina priča o tome da je BiH stvarana na priči o multietničnosti i multikulturalizmu, a da je samo prije nekoliko godina njemački kancelar Angela Merkel, pritisnuta pričama o dolasku migranata koji su po pravilu bili druge religije, govorila o krahu multetničnosti i multikulturalnosti u samoj Njemačkoj.

 

Ističući da se postavlja pitanje kako da se to Republici Srpskoj nameće kao problem, Dodik je ukazao na dvostruke aršine Zapada.

 

– Dođete u poziciju da stranci i Zapad kažu: “Može Kosovo, ali vi ne možete ništa”. Po kom to principu mogu oni, a niko drugi ne može? Kako je moguće da Kosovo – takvo kakvo je, nepriznato od Srbije, nepriznato od BiH i još mnogih zemalja kreira svoju zajedničku spoljnu politiku sa Albanijom? – upitao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, to su procesi koji govore o tome da neko ima ekskluzivitet i pravo, a neko navodno nema, ali da, kada se to prevede na praktični jezik, znači da Albanci i šiptari imaju pravo na sve, a Srbi moraju da ćute.

 

– Zato što je to neko pomislio ili zamislio da bi mi morali da slušamo i da se povinujemo, on to u svojim analizama i govori da Srbima treba donijeti neku tešku mjeru, a oni će se vremenom na to navići. Eto, mi se nismo navikli – kaže Dodik.

 

On ističe da je to da li Srbija treba da otvori pitanje Republike Srpske ili ne pitanje procjena.

 

– Ali, ono što Srbija čini jeste da Republici Srpskoj maksimalno pomaže i ovo su najbolji trenuci saradnje koje Srbija i Republika Srpska imaju – naglasio je Dodik.

 

On je naveo da Beograd i Banja Luka razgovaraju o razvoju moguće političke situacije, te da Srbija promoviše i treba da promoviše mir i stabilnost u regionu, jer je vodeća zemlja koja može da bude garant mira i stabilnosti.

 

Dodik kaže da politički procesi u vezi sa BiH idu svojim tokom i da većina ljudi zna da je to bila promašena investicija.

 

– Većina i onih koji su bili plaćeni da to promovišu govore o propaloj državi, o nemogućoj državi. Kada sam ja to govorio prije desetak godina, onda sam bio “loš momak” koga je trebalo disciplinovati. Evo sada značajan broj analiza govori o tome, a najbolje o tome govori stvarna situacija u BiH, naprosto nema hemije – istakao je Dodik.

 

Odgovarajući na pitanje koliko je realno da dođe do tog scenarija o kome govori Meyer, te da je i on sam pokazivao na karti eventualne nove granice, predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da uvijek postoje priče o hipotetičkim mogućnostima, a da se one pretvore u politiku.

 

– Vođen ovom prethodnom pričom da nekom prihvatite sve da radi, znači šiptarima i Albancima, a Srbima kažete “vi ne možete”, naravno da otvara novo mišljenje – kaže Dodik.

 

On napominje da ga, kada ode van BiH, drugi političari pitaju o čemu se to radi i da li je to moguće, ali da kad izađu pred kamere “pričaju Bosna ovo, Bosna ono”.

 

– To vam je politička farsa, ono što su pokušali da pričaju i stave u fokus one priče o tome kako je to politička korektnost – navodi Dodik.

 

On napominje da je jedino u politici korektan život, a on govori da ima problema, dodajući da i život kaže da je teško napraviti i očekivati da se to napravi.

 

– Ni sami kreatori Dejtonskog sporazuma nisu računali da će BiH preživjeti i to sad možemo da čitamo u nekim njihovim analizama i govorima od prije – rekao je Dodik.

MOKRI SNOVI MILORADA DODIKA: “Ako nije mogla preživjeti velika Jugoslavija – ne može ni BiH kao “mala Jugoslavija”!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-