TRUMP OPET ŠOKIRAO SVIJET: Zaprijetio je da će Sjedinjene Države napustiti Svjetsku trgovinsku organizaciju, puna mu je kapa…

„Muče nas godinama i to se više nikada neće dogoditi“, rekao je Trump…

 

 

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u utorak da će napustiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) koju oštro kritizira jer, prema njegovom mišljenju, preferira Kinu na štetu Sjedinjenih Država.

 

„Napustit ćemo organizaciju ako treba“, rekao je američki predsjednik djelatnicima jedne hemijske fabrike kompanije Shell u Pennsylvaniji.

 

„Muče nas godinama i to se više nikada neće dogoditi“, rekao je Trump, prenosi Hina.

 

Trump nije prvi put prijetio da će napustiti međunarodnu organizaciju koju je tokom svoje predizborne kampanje ocijenio „zastarjelom“.

 

 

‘Lako loš’ tretman SAD-a

 

Prošlog ljeta Trump je ocijenio da WTO godinama „jako loše“ tretira Sjedinjene Države i uvjeravao je da će se, ukoliko se organizacije ne reformira, SAD povući.

 

Krajem jula je zahtijevao reforme WTO-a i da više ne daju povlašteni tretman zemljama u razvoju.

 

Trumpova administracija je dugo optuživala WTO i neke njezine članice, poput Kine, da zloupotrebljavaju status zemlje u razvoju, koji omogućuje i odgode primjene nekih sporazuma ili zaštitu nekih područja ne izlažući se bijesu članica organizacije.

TRUMP OPET ŠOKIRAO SVIJET: Zaprijetio je da će Sjedinjene Države napustiti Svjetsku trgovinsku organizaciju, puna mu je kapa…

| Slider, Vijesti |
About The Author
-