MOST U GRLU: Je li moguće da su Hrvati ponovo namagarčili Dodika s izgradnjom mosta kod Gradiške!?

Mada je Dodik čvrsto obećao da će kamen temeljac za gradnju mosta na Savi kod Gradiške biti postavljen krajem maja, sada je sasvim izvjesno da gradnja mosta neće početi u 2019. godini jer Hrvatska još nije osigurala novac za taj projekat koji, zapravo, i nije tako skup.

 

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je krajem aprila ove godine da će kamen temeljac za izgradnju mosta na Savi kod Bosanske Gradiške trebalo biti postavljen do kraja maja, što se naravno nije desilo jer se Hrvatima očigledno ne žuri s tim projektom.

 

Sekretar Ministarstva komunikacija i transporta u Vijeću ministara BiH, Igor Pejić, u nekoliko navrata je tokom proteklih mjeseci najavljivao da bi radovi na izgradnji mosta kod Gradiške trebali početi sredinom ljeta.

 

“Јako je važno da radovi počnu u ljeto i to onaj pripremni dio, uzimajući u obzir da vodostaj rijeke Save neće biti povoljan svih 30 mjeseci, koliko će trajati radovi”, rekao je Pejić novinskoj agenciji Srni, što se također nije desilo, baš kao što je izostala i njegova kasnija najava da će radovi početi tokom septembra.

 

U devetom mjesecu prošle godine, zagrebački Jutarnji list je otkrio kako je projekt gradnje mosta Gradiška preko rijeke Save između Hrvatske i Bosne i Hercegovine prva finansijska “žrtva” mosta Pelješac jer su Hrvatske ceste i Ministarstvo prometa planirali gradnju mosta finansirati sredstvima iz EU – konkretn iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija za razdoblje od 2014. do 2020.

 

EU je za to namijenio 330 miliona eura, no, kako je sav taj novac otišao na sufinanciranje gradnje mosta Pelješac, za sve ostale projekte u cestogradnji nije ostalo novca te će se most kod Gradiške morati financirati novim kreditnim zaduženjem.

 

List navodi da o gradnji mosta kod Gradiške Hrvatska i Bosna i Hercegovina pregovaraju više od deset godina, te da most ima veliki značaj za Republiku Srpsku jer se nastavlja na već sagrađenu autocestu od Gradiške do Banja Luke te bi bio jedan od glavnih cestovnih izlaza iz BiH prema Hrvatskoj. Stoga vlasti RS prave konstantan pritisak na Hrvatsku da krene u realizaciju ovog projekta.

 

Jutarnji list tvrdi da je most kod Gradiške bio i dio svojevrsne “trgovine” između Hrvatske i Republike Srpske. Naime, predsjednik RS Milorad Dodik je naredio članovima svoje stranke u BiH parlamentu da zajedno sa zastupnicima HDZ-a glasaju protiv blokade gradnje mosta Pelješac, nakon što je iz Zagreba dobio “čvrsto” obećanje da će Hrvatska još ove godine krenuti s izgradnjo mosta kod Gradiške. No zbog problema s finansiranjem cijela se priča s hrvatske strane oduljila, a u RS su sve nervozniji jer Hrvatske ceste, iako je dato čvrsto obećanje, još nisu osigurale novac za ovaj projekat.

 

Dodik je održao dato obećanje Hrvatima pa je u julu ove godine, pozivom na vitalni nacionalni interes, blokirao zaključak Predsjedništva BiH kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja s BiH. No, Dodik je u tom sporu ulti8mativno stao na stranu susjedne Hrvatske a protiv vlastite države, i ponovo, po ko zna koji put, pretrpio težak debakl.

 

(S.B.)

MOST U GRLU: Je li moguće da su Hrvati ponovo namagarčili Dodika s izgradnjom mosta kod Gradiške!?

| Slider, Vijesti |
About The Author
-