VELIKU SVJETSKU KOMPANIJU ČIJE PROIZVODE SVAKODNEVNO KORISTITE POTRESA NEZAPAMĆEN SKANDAL: Zapošljavali su malu djecu i tjerali ih da…

Kompanija British American Tobacco (BAT) se branila od optužbi da se koristi prisilnim dječjim radom, nakon što je objavljeno da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora.

 

 

TVRTKA British American Tobacco (BAT) se branila od optužbi da se koristi prisilnim dječjim radom, nakon što je objavljeno da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora.

 

Londonska odvjetnička tvrtka Leigh Day objavila je u četvrtak da je poslala pismo BAT-u uoči tužbe u ime gotovo dvije hiljade poljoprivrednika u Malaviju, uključujući nekoliko stotina djece, optužujući kompaniju da prakticira “prisilni i dječji rad”.

 

“British American Tobacco iznimno ozbiljno pristupa pitanju dječjeg rada i u potpunosti se slaže da se djecu ne smije nikada izrabljivati, izlagati ih opasnosti i uskraćivati im obrazovanje”, priopćio je Simon Cleverly, čelnik BAT-a za korporativna pitanja.

 

Djeca su radila 10 do 12 sati dnevno

 

Leigh Day tvrdi da je BAT “ostvario goleme profite od poljoprivrednika koji su bili prisiljeni raditi za vrlo malu plaću u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima pa im nije ostalo drugog izbora nego da na farmama zaposle i svoju djecu”.

 

Djeca zbog toga nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno, dodala je odvjetnička tvrtka, ističući kako BAT dobiva duhan s 20 do 35 hiljada farmi u toj afričkoj državi.

 

Izvještaj Ujedinjenih naroda od prošle godine pokazao je da u Malaviju radi oko 2,1 milijun djece, u dobi od pet do 17 godina, što je 38 posto te dobne skupine.

 

To se događa usprkos pokušajima vlade u prošla dva desetljeća da stanu na kraj toj praksi, upozorio je UN.

VELIKU SVJETSKU KOMPANIJU ČIJE PROIZVODE SVAKODNEVNO KORISTITE POTRESA NEZAPAMĆEN SKANDAL: Zapošljavali su malu djecu i tjerali ih da…

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-