Kisić – Tepavčević objasnila: Evo koje maske TREBA nositi, smanjuje se mogućnost zaraze ispod 1 odsto

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević objasnila je koliko je nošenje maski važno za sprečavanje prenošenja virusa.

 

 

– U razgovoru dvije osobe, ukoliko obje nose maske, vjerovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan odsto, a ako ne nose – i do 70 odsto – rekla je doktorka.

 

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne – vjerovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obje nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osjetljiva osoba – vjerovatnoća je manja od jedan odsto.

 

– To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih mjeseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spasava od infekcije – objasnila je Kisić Tepavčević.

 

– To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primjenjuju i druge mjere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku – dodala je Kisić Tepavčević posle sastanka Kriznog štaba.

 

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

 

(Kurir, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

Kisić – Tepavčević objasnila: Evo koje maske TREBA nositi, smanjuje se mogućnost zaraze ispod 1 odsto

| Slider, Vijesti |
About The Author
-