PREDRAG KON UPOZORIO NA KATASTROFU, EVO ŠTA PREDVIĐA: Objasnio cijelu budućnost Srbije

Uovom trenutku, ono što najgore može da se dogodi Srbiji kada je u pitanju epidemija koronavirusa, jeste da broj zaraženih počne da raste eksponencijalnom progresijom.

 

 

Epidemilog Predrag Kon, sinoć je izjavio da bi u tom slučaju “svakim danom pristizale sve gore i gore vijesti”, i da je u ovom trenutku najvažnije da se svim snagama spriječi ovakav katastrofalni scenario.

 

O čemu se zapravo radi? “Eksponencijalna progresija epidemije je noćna mora za svakog ljekara”, slikovito opisuje ovu pojavu Itan Sigel, novinar magazina Forbes. Jedan od osnovnih postulata biološke nauke jeste da svaki organizam koji se nađe u idealnim uslovima za rast i razvoj teži da se razmonožava eksponencijalnom progresijom, tj. da se njegov broj duplira.

 

Predrag Kon upozorava da se svim silama trudi da zaustavi geometrijsku progresiju.

 

Ovo isto važi i za mikrorganizme. Ukoliko ne bi primenjivali mjere prevencije, dezinfekcije i držali socijalnu distancu, gotovo da bismo svakodnevno imali duplo veći broj slučajeva zaraženih nego prethodnog dana.

 

predrag

 

Ono što epidemiologe posebno brine u ovom slučaju nije brzi rast brja obolelih, nego to što je ovakav trend neumoran duži vremenski period.

 

Podaci koje je radila Svetska zdravstvena organizacaija, govore o tome da što je kraći period dupliranja broja zaraženih, to je povećanje broja obolelih neumoljivo, a predviđanja postaju katastrofalna.

 

Na osnovu ovih podataka i procene geometrijske progresije, SZO predviđa da bez adekvatnih mera prevencije, u SAD-u bi broj oboljelih mogao dostići cifru od čak 100 miliona.

 

U slučaju Srbije, ako bi uzeli sadašnji broj od oko 200 obolelih dnevno i prosek da se na svaka 4 dana taj broj duplira, u roku od mesec dana imali bismo skoro 30 hiljada novooboljelih.

 

Ovakvo stanje bi ne samo naš, nego bilo koji zdravstveni sistem bacio na kolena. Prevelike gužve, nedovoljan broj bolničkih kapaciteta, dovelo bi do toga da i veliki broj zaraženih šeta ulicom bez znanja da širi virus. U tom slučaju, katastrofa bi bila neverovatnih razmera jer više ne bi postojala nijedna mera koja bi sprečila širenje zaraze.

 

(Novi.ba/Republika.rs)

PREDRAG KON UPOZORIO NA KATASTROFU, EVO ŠTA PREDVIĐA: Objasnio cijelu budućnost Srbije

| Slider, Vijesti |
About The Author
-