ČUVENI ZAGREBAČKI INFEKTOLOG UPOZORAVA NA ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE KORONE: “Može dovesti do oštećenja brojnih organa. Sada najviše obolijevaju…”

Načelnik Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu Ivan Puljiz kaže kako je u posljednjih desetak dana u toj klinici hospitalizirano između 30 i 50 pacijenata. Na dnevnoj bazi hospitalizira se, u prosjeku, 3-6 pacijenata, a prošlog petka bilo ih je najviše – 15, ali je tada dio stigao iz drugih krajeva Hrvatske.

 

 

“Što se tiče dobi, pacijenti su stari od 16 do 83 godine. Najveći dio je u dobi od 40 do 60 godina. Polovica svih pacijenata starija je od 60 godina”, rekao je za Novu TV i dodao kako ih je najviše u srednjoj dobi, a više je muškaraca nego žena.

 

 

Puljiz kaže da se simptomi bolesti Covid-19 nisu značajno promijenili od početka epidemije. I dalje su to visoka temperatura, respiratorni problemi, suhoća grla, kašalj, opća slabost, mučnina i proljev.

 

 

Nakon nekoliko mjeseci istraživanja, potvrđeno je da je najviši nivo virusa u plućima, ali je potvrđen i u drugim organima, objasnio je načelnik Klinike te dodao kako virus može dovesti do oštećenja brojnih organa.

 

 

“Virus može izazvati oštećenja srca, upalu srčanog mišića, napasti središnji živčani sustav, uzrokovati moždani udar, infarkt, promjene ponašanja”, navodi Puljiz.

 

 

“Nije samo malo jača gripa”, istaknuo je.

 

 

Hrvatska bi trebala početi liječiti oboljele krvnom plazmom, a Puljiz ističe da takvo liječenje nije novo. Do sada su se na taj način liječile bolesti poput MERS-a i SARS-a, ali je za liječenje koronavirusa upitan nivo antitijela.

 

 

“Ne postoji dovoljan broj istraživanja koja mogu potvrditi ili opovrgnuti korisnost plazme. Davanje plazme nije bez nuspojava, rijetke su, ali mogu biti ozbiljne”, rekao je.

 

 

Puljiz zaključuje da bi vakcinacija protiv gripe mogla ove godine početi i ranije. Naime, od vakcinacije do stjecanja imuniteta trebaju proći dvije sedmice.

ČUVENI ZAGREBAČKI INFEKTOLOG UPOZORAVA NA ZASTRAŠUJUĆE POSLJEDICE KORONE: “Može dovesti do oštećenja brojnih organa. Sada najviše obolijevaju…”

About The Author
-