“NE BIH ŽELIO DA ŠIRIM PESIMIZAM, ALI NEKE DILEME IMAM”: Ugledni italijanski mikrobiolog nema dobra predviđanja za august

Italija bi mogla da se suoči s novim talasom pandemije virusa COVID-19 već u avgustu, a ne kao što se najavljuje u septembru ili oktobru, upozorava profesor Andrea Crisanti, mikrobiolog Univerziteta u Padovi.

 

 

Crisanti je autor uspješnog modela ograničavanja širenja virusa korona, takozvanog modela Veneto, koji se sastojao u masovnom testiranju građana, zahvaljujući čemu je ta sjeverna regija Italije zabilježila relativno mali broj zaraženih i preminulih od virusa COVID-19, u odnosu na susjedne provincije.

 

 

Profesor Crisanti kaže da je neobično da je sada u Italiji zabilježen relativno mali broj zaraženih, dok je situacija u svim susjednim zemljama drugačija i broj zaraženih raste.

 

 

“Ne bih želio da širim pesimizam, ali neke dileme imam. Moguće da smo najbolji, ali isto tako je moguće da ne testiramo sve koje bi trebalo”, upozorava profesor Crisanti.

 

 

On preporučuje masovno testiranje kao prevenciju.

 

 

“Masovno testiranje sigurno košta, ali bi potcjenjivanje rizika od ponovnog širenja zaraze moglo da nas košta mnogo više i finansijski i u ljudskim životima”, upozorava profesor Andrea Crisanti.

“NE BIH ŽELIO DA ŠIRIM PESIMIZAM, ALI NEKE DILEME IMAM”: Ugledni italijanski mikrobiolog nema dobra predviđanja za august

| Intervju, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-