Ovo je 13 savjeta doktora Faucija o tome kako da se zaštitimo od koronavirusa

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci poručio je šta treba i šta ne treba raditi ako želimo izbjeći zarazu koronavirusom. Savjeti su drastični, lični i zahtijevaju veliku disciplinu.

 

 

Izbjegavajte kafane

To što su kafane otvorene ne znači da su sigurne. Doktor Fauci kaže da mahom imaju slabu ventilaciju, što pogoduje širenju virusa. Savjet je da sjedite u bašti i nosite masku.

 

Nosite masku stalno

Iako je na početki pandemije govorio da su maske neophodne medicinskom osoblju, doktor Fauci sada smatra da svi treba da ih nose čim napuste dom, jer su maske najbolje sredstvo za zaustavljanje širenja zaraze. Naročito je opasno biti bez maske u većoj grupi ljudi.

 

Distancirajte se

Kada savjetuje fizičko distanciranje, doktor Fauci preporučuje izbjegavanje svakog okupljanja, ne samo udaljavanje na dva metra od druge osobe.

 

Spremite se za nepredviđeno

Čak i kada ne očekujete da ćete nekoga sresti ili da ćete se naći u gužvi jer biste samo da “skoknete” do apoteke ili prodavnice, može vam se dogoditi suprotno. Zato uvijek pri sebi treba imati masku i sredstvo za dezinfekciju ruku.

 

Preuzmite odgovornost

Ili ste dio rešenja ili ste uzrok problema, poručio je doktor Fauci onima koji ne poštuju propisane mjere i savjete. Svako od nas odgovoran je prema sebi, ali i prema okolini, borba sa epidemijom je proces koji se ruši pojedinačnim slučajevima nonšalantnog i neodgovornog ponašanja.

 

Čuvajte se “zdravih”

Više od trećine zaraženih nema nikakve simptome a prenose virus, i to je najveća opasnost u ovoj pandemiji. Budući da ne znate ko je oko vas zaražen, pa čak ni da li ste vi nosilac virusa, ponašajte se kao da ste stalno okruženi kliconošama.

 

Vakcinišite se

Čim bude dostupna vakcina, nemojte oklijevati da je primite, poručuje doktor Fauci. On je svjestan svih otpora i sumnji koje se javljaju u pogledu vakcinacije, ali kaže da se “imunitet krda” ne može dostići na drugačiji način bez katastrofalnih posljedica po populaciju i zdravstveni sistem.

 

Čim osjetite simptome, testirajte se

Doktor Fauci je veliki pobornik masovnog testiranja jer vjeruje da se jedino tako može “ući u trag” načinu širenja virusa. Svakome ko osjeti simptome (temperatura, malaksalost, suhi kašalj, odsustvo čula okusa i mirisa) on savjetuje da se odmah testira i da se samoizoluje prije nego što mu stignu rezultati kako bi izbjegao da zarazi ukućane i okolinu.

 

Vjerujte stručnjacima

„Pandemija nije stranačko pitanje, nemojte uvoditi politiku u borbu sa virusom“, poručio je doktor Fauci Amerikancima, koje ove godine čekaju predsjednički izbori. Poziva naciju da vjeruje medicinskim stručnjacima, posebno onima koji su dokazali da govore istinu, a u koje ubraja i sebe.

 

Ozbiljno shvatite svoje druge bolesti

Ako ste dijabetičar, imate problema sa srcem, pritiskom, gojaznošću, ako se liječite od raka, spadate u visokorizične grupe koje ne smiju da se zaraze. Izbjegavajte putovanja, posebno turistička, smanjite mogućnost zaraze na minimum tako što ćete koristiti sredstva zaštite i kloniti se gužve.

 

Ne očekujte brz kraj epidemije

Epidemija se savladava postepeno, poručio je doktor Fauci dodajući da je naše nestrpljenje najveća prepreka zaravnavanju krive zaraze. Do tog rezultata se stiže polako i postepeno, a nerealna očekivanja o brzom kraju mogu dovesti do malodušnosti i odustajanja od neophodnih mjera zaštite, što je opasno i može značajno da produži epidemiju. Ne pravite planove koje epidemija može da spriječi.

 

Djeca se smiju igrati u grupama do petero

Nije realno držati djecu zaključanu kod kuće preko ljeta, niti ih natjerati da sve vrijeme nose maske dok se igraju. Zato je bolje ograničiti broj djece u grupi na petero jer se tako odgovara na njihove potrebe za druženjem, a smanjuje rizik od zaraze.

 

Sve što kupite neka odstoji jedan dan

„Idem redovno u nabavku, ali kada dođem kući najprije povadim stvari iz kesa, onda operem ruke i sve našpricam dezinfekcionim sredstvom i ostavim da odstoji jedan dan“, rekao je doktor Fauci Amerikancima.

Ovo je 13 savjeta doktora Faucija o tome kako da se zaštitimo od koronavirusa

| Korisni savjeti, Slider, Vijesti |
About The Author
-