Bosna i Hercegovina doniraće iračkoj vladi više od 500 tona municije, čime će BiH dati svoj doprinos u borbi protiv terorističke organizacije Islamska država (ISIL), izjavio je Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH.

BiH će donirati 15 miliona metaka kalibra 7,9 milimetara i 400.000 metaka kalibra 14,5 milimetara, koji predstavljaju viškove municije u vlasništvu Oružanih snaga (OS) BiH.

Odluku o donaciji municije usaglasilo je Predsedništvo BiH, a na zahtev Sjedinjenih Američki Država, koje su tražile da se BiH priključi koaliciji za borbu protiv terorističke organizacije ISIL.

Osmić je rekao da se Ministarstvu odbrane BiH obratila Američka ambasada s upitom da li bi BiH učestvovala u doniranju municije vladi Iraka, kako bi dala svoj doprinos u borbi protiv ISIL-a.

U proceduri koju provodimo Ministarstvo se obratilo Predsedništvu BiH. U ovom trenutku imamo još oko 16.000 tona viškova naoružanja koje dugo stoji u magacinu, postaje, na neki način, nestabilno, opasno za čuvanje i mi se tih viškova moramo rešiti”, kazao je Osmić.

Izvor: Blic svet

BiH za rat protiv islamista Iraku donira više od 500 tona municije

| Vijesti |
About The Author
-