NAJVEĆA ZABLUDA NA SVIJETU: Jesti tri puta dnevno nije uopšte zdravo!

Ako i vi svakog dana u isto vreme jedete doručak, ručak i večeru, pročitajte ovaj tekst i razmislite o tome da promenite tu dnevnu rutinu.

 

 

 

Svi smo prihvatili dnevnu rutinu u kojoj jedemo tri obroka dnevno, a gotovo niko se nije zapitao da li je to zaista zdravo i kako je uopšte do toga došlo.

 

Nema dokaza da tri obroka dnevno zadovoljavaju potrebe organizma za energijom. Štaviše rutinsko jedenje doručka, ručka i večere moglo bi da nam nanese štetu, tvrde stručnjaci.

 

Povremeno preskakanje obroka može da bude korisnije za zdravlje nego strogo držanje rutine tri obroka – ističe istoričarka Ebigejl Kerol, koja je nakon godina istraživanja objavila knjigu “Tri polja: Izmišljanje američkog obroka”.

 

Ona kaže kako je nutricionistička dogma od tri obroka dnevno posledica kolonizacije Amerike. Nijedno društvo u istoriji, a posebno u praistoriji, nije imalo takav raspored. Evropljani se drže tri obroka tek od srednjeg veka. Nastavili su si nakon što su došli u Ameriku, a sve koji se nisu držali rutine smatrali su divljacima, iako su Indijanci imali prehrambene navike sasvim dobro prilagođene klimi i uslovima života na tom kontinentu.

 

Paradoksalno, način života doseljenika postao je ideal zdravlja. Tu je veliku ulogu odigrala i prehrambena industrija.

 

Na primer, to što doručak smatramo najvažnijim obrokom u danu, dobrim delom je posledica kampanje proizvođača pahuljica – objašnjava Kerol.

 

Prošlogodišnje istraživanje Univerziteta u Batu dokazalo je da doručak ni na koji način ne povećava potrošnju kalorija tokom dana. Ljudi koju su doručkovali su sagoreli više kalorija, ali su ih više i pojeli tako da je potrošnja ista.

 

I jedno američko istraživanje dokazalo je da je režim ishrane “divljih” Indijanaca u stvari dobar za organizam.

 

Gladovanje dva do četiri dana svakih šest meseci podstiče organizam da istopi kilograme, ali i obnovi i ojača imuni sistem, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Kaliforniji.

 

Telegraf.rs

NAJVEĆA ZABLUDA NA SVIJETU: Jesti tri puta dnevno nije uopšte zdravo!

About The Author
-