Visoki nameti, za posljedicu imaju zatvaranje firmi i tu se država potrudila da privrednicima, koji iz opravdanih razloga nisu mogli održati poslovanje, zakomplikuje život, a to najbolje znaju oni koji su krenuli u priču “zatvaranja firme”

Piše: dr. sci. Mersiha Slipičević

 

Jučer je na Trgu “Alija Izetbegović” u Sarajevu počeo “Sajam domaće privrede” u organizaciji udruženja “Kupujmo i koristimo domaće”, a u cilju afirmacije domaće privrede i promocije domaćih proizvoda.

Dobra posjećenost, ponuda još bolja, ali svaki razgovor sa izlagačima bio je salva nezadovoljstva. Pitate se zašto? Odgovor je lagan, sistem ne čini ništa kako bi kreirao stimulativno privredno okruženje.

Svakodnevno smo bombardovani informacijama o stranim investitorima koji su spremni, ili su već “uložili” milijarde u našu zemlju. S druge strane, mudro se šuti o činjenici da takve zanima samo jeftina a ujedno i kvalitetna radna snaga, infrastruktura i “cijeđenje” zdravih resursa

Mersiha Slipičević Mersiha Slipičević

Suština je potpuno drugačija, priču treba započinjati sa dna, od malih privrednika, koji su dokaz da građani BiH žele raditi, a jučerašnji sajam je bio stvaran i opipljiv represent njihovog uspjeha.

Naš problem je u deformativnom sistemu koji nije u stanju organizovati i vrednovati rad, već nam se stalno plasira teza kako nismo u stanju upravljati sami sobom i svojim resursima, kako nam treba neko “sa strane”, neko ko će doći da rasproda i ono malo zdravog kapitala što nam je ostao, te kako je to u našem interesu, te da će taj “neko” to bolje i uspješnije raditi.

Pa za rezultat toga imamo obespravljene radnike, svakodnevne proteste itd. Činjenica je da se od tuđeg novca ne živi, a još bolnija da trenutno živimo od kreditnih zaduženja, prodaje naslijeđenog, još aktivnih uplata iz dijaspore.

Znamo, i osjetimo da ekonomija BiH u katastrofalnom stanju, a mi koji ekonomju tumačimo kao zanat znamo da ništa ne smije pretpostaviti ekonomskom razvoju. Najveći problem u privredi predstavlja nelikvidnost, jer privrednici ne mogu naplatiti svoja potraživanja, svi svakome duguju, a oni koji redovno izmiruju svoje obaveze poput ovih vrijednih ljudi, bez obrtnih sredstava, sami upadaju u zamku dužnika.

Kod nas postoji praksa da se malim privrednicima prijeti blokadom računa, zbog nekoliko desetina maraka ili pogrešno obračunatog PDV-a, dok se druge firme, koje su dužne milione maraka poreza, zaobilaze, odnosno država ih štiti zahvaljujući političkim vezama.

Ko tu na kraju ispašta? Mali privrednici, koji samo i jedino hoće da žive od svog rada.

Visoki nameti, za posljedicu imaju zatvaranje firmi i tu se država potrudila da privrednicima, koji iz opravdanih razloga nisu mogli održati poslovanje, zakomplikuje život, a to najbolje znaju oni koji su krenuli u priču “zatvaranja firme”… no o tome drugom prilikom.

Naravno, najveća prepreka poslovanju generalno u BiH, predstavlja korupcija, jer ista povećava troškove poslovanja. Ona uništva sve pred sobom, volju i želju građana za radom, posebno u privrednom sektoru. Male privrednike guše visokim nametima, a one velike, uspješne, koji su svoj kapital uložili u pokretanje biznisa, doslovno reketiraju svojevrsne političke snage, koje svojataju upješne privrednike bez njihovog znanja, prikazujući uspjeh istih kao svoje zasluge.

Kad tome dodate visoke troškove neefikasnih vlasti, skupog, kompleksnog i neefikasnog birokratskog aparata, nedosljednosti primjene brojnih propisa i procedura na svim nivoima vlasti, zakona koji nisu usklađeni ne samo na području BiH, već i legislativama EU-a, zatim dobrih zakona koji se ne implementiraju u praksi, prekomjernog uvoza, veoma često roba “sumnjivog” kvaliteta, što opet direkto ugrožava domaću privredu, jer za posljedicu ima trgovinski deficit, zatim skupe birokratske postupke registrovanja firmi, neodgovarajuće finansijske podrške istim, za posljedicu imate ovako katastrofalno ekonomsko stanje u državi.

Stoga nama građankama i građanima Bosne i Hercegovine jedino preostaje, da domaće privrednike podržimo kupovinom naših domaćih i kvalitetnih bh. proizvoda, kako bi isti bili u mogućnosti pokrenuti veće proizvodne kapacitete, čime bi direkto uticali na razvoj privrede, punjenje državnog budžeta, povećanje zaposlenosti direktno putem otvaranja novih radnih mjesta, gdje bi šansu imali mladi i obrazovani ljudi.

 

MI2/Kokodix.com

OD TUĐEG NOVCA SE NE ŽIVI

| Kolumne |
About The Author
-