Sarajlije se, svakodnevno, suočavaju sa sve većim problemima zbog sve učestalijih napada čopora pasa lutalica na području grada.

Psi lutalice postali su strah i trepet Bosne i Hercegovine, a posebno njenog glavnog grada. Ulicama Sarajeva slobodno se kreće oko 11.000 pasa, dok se broj pasa lutalica u cijeloj zemlji mjeri desetinama hiljada.

Vlasti ne grade azile, žaleći se da jednostavno nemaju desetine miliona maraka potrebnih za sklanjanje pasa sa ulica, a već su zabilježeni brojni incidenti u kojima su građani, pod okriljem noći, izvršili masovna ubistva pasa.

Istraživanje novinara agencije Anadolija pokazalo je da se 89 posto građana Sarajeva ne osjeća sigurno zbog najezde pasa lutalica. Više od pola ispitanih imalo je neprijatan doživljaj sa uličnim psima, a oko 90 posto njih za aktuelno stanje okrivljuju vlast. 85 posto ispitanih ne odobrava hladnokrvno ubijanje pasa. Vjeruju da je uspavljivanje mnogo humaniji način, a sterilizaciju više od 70 posto ispitanih smatra nedovoljno učinkovitom metodom.

Građani širom BiH sve češće se odlučuju na tužbe zbog napada pasa.

Prema podacima koje je na današnjoj proširenoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva iznijela direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić – Taljanović, samo u ovoj ustanovi, broj intervencija nakon ugriza psa je u toku 2010. godine zatražilo 433, u toku 2011. godine 577, u toku 2012. godine 745, u toku 2013. godine 948 i u toku 2014. godine 954 građana.

 

SarajevoGrad.ba/Kokodix.com

Psi lutalice – problem za koji godinama niko ne može naći rješenje

| Sarajevo, Vijesti |
About The Author
-