Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli pojedinačne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” bh. slikaru Safetu Zecu.


Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli pojedinačne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” bh. slikaru Safetu Zecu.

Naime, Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” dodjeljuje ovu nagradu pojedincima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu.

Safet Zec je jedan od najboljih bh. slikara. U Odluci se navodi da je snaga njegovog slikarstva njegova direktnost, iskrenost i insistiranje na humanizmu te emocionalna uključenost u sve što se dešava oko njega, što ga svrstava u vrh likovnih stvaralaca.

Također, mnogi su istakli da umjetnik Zec zaslužuje pojedinačnu “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva“, ali i da borac Mustafa Hajrulahović Talijan zaslužuje nagradu, a ne plaketu za koju je posthumno nominovan.

Samostalni vijećnik Stjepan Kljuić kazao je da nije zadovoljan radom članova Odbora.

Ne mogu da vjerujem da osoba s takvim zaslugama kao što je Talijan, dobije samo plaketu i smatram to uvredom – kazao je.

Vijećnik Velija Katić (SDA) istakao je da je i ranije predlagao da Grad Sarajevo dijeli po dvije pojedinačne i grupne nagrade.

Grupna Šestoaprilska

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva su na današnjoj sjednici usvojili Odluku o dodjeli grupne “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Jimu Marshallu i Timothyju Timu Clancyju za zaštitu okoline.

Sarajevski fotograf Jim Marshall, koji je rođen u Škotskoj, i promotor bh. turizma i autor nekoliko knjiga o BiH Tim Clancy, koji je rođen u SAD-u, simboli su pozitivne promocije i poboljšanja imidža Sarajeva širom Evrope i svijeta. Njihovi nebrojeni projekti i aktivnosti doprinijeli su izgradnji percepcije Sarajeva kao otvorenog za sve kulture, rase i nacije.

 

TVSA/Kokodix.com

Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva pripala Safetu Zecu

| Sarajevo, Vijesti |
About The Author
-