Nakon smrti Sarajlije Miše, činilo se da je zauvijek otišao posljednji čistač cipela. Ubrzo, je slovenačka javnost upoznala Mišu Gams, čistačicu cipela iz Ljubljane, koja više od godinu dana čišćenjem cipela pokušava pobijediti nerad i ukazati na problem nezaposlenosti.

Miso cistac cipela sarajevo

Posao čistača cipela je nekada bio uobičajen obrt: Ljudi su brinuli za uređen izgled, čiste cipele i svijetao obraz, veoma važne društvene norme. Luiz Ignacio Lula da Silva bivši brazilski predsjednik, silom prilika postao je čistač cipela. Čak i neke hollywoodske zvijezde zarađivale su kruh čisteći cipele prolaznicima.

Sarajevo je imalo svoju legendu, entuzijasta koji je do kraja života radio taj posao i obrt čuvao od zaborava. Husein Hasani, poznatiji kao Čika Mišo, punih 60 godina radio je kao čistač cipela.Nakon društvenih promjena, obrt čišćenja cipela je izumrla. Mišo je u ratu i miru istrajno obavljao svoj posao, brinući za čiste cipele i prljave obraze. Nakon njegove smrti 2014. činilo se da je umro posljednji čistač cipela.

Ramiz Hasani Misin sin
Sarajlije su odale počast svom vrijednom sugrađanu, pojavila se i inicijativa o postavljanju spomenika Miši – posljednjem čistaču cipela. Ali, Mišo nije posljednji!

Više od godinu dana nakon smrti oca, Ramiz Pašić (64) preuzeo je očev pribor te na istom mjestu, na Titovoj ulici u Sarajevu: čisti cipele, čuva obrt i uspomenu na oca. Njegovi motivi nisu socijalne prirode, Ramiz je umirovljeni idealist koji uživa u ljubavi do posla i simpatijama prolaznika. Ramiz je malo zakasnio nasljeđujući oca, brža je bila Slovenka Miša Gams (39).

Bez statusa, ne paničite – zajedno ćemo glancati cipele!

Misa Gams slovenacka cistacica cipela
Manje je poznato, ali odmah nakon Mišine smrti, Slovenka Miša Gams je počela čistiti cipele u Ljubljani. Slučajnost ili sudbina, Mišinog sina je preduhitrila Mišina imenjakinja. Miša, magistrica antropologije odlučila se za čišćenje cipela.

Poput Miše, i ova Slovenka uživa naklonjenost sugrađana koji imaju razumijevanja za njenu tegobu. A ona je: previše naobrazbe. Majka petogodišnje kćeri 15 godina traži zaposlenje, posla za nju nema.

Jednoga dana odlučila je uzeti stvari u svoje ruke: s priborom za čišćenje cipela i transparentom predstavila se stanovnicima Ljubljane. Iz protesta i prkosa Miša čisti cipele, proriče sudbinu iz runa i razgovara sa sugrađanima koji je tješe.

Iz protesta i prkosa Miša je s priborom i transparentom sjedila ispred: Zavoda za zapošljavanje, Američke ambasade u Ljubljani, ispred Ministarstva za kulturu…

U pronalasku zaposlenja je neuspješna, bez političkih veza i dalje sjedi na omiljenim lokacijama te poput sarajevskog imenjaka postaje sinonim za hrabrost. Miša je, poput svog sarajevskog imenjaka postala legenda.

Jedno je sigurno: biti obrazovan ili ne, u surovom društvu se treba nakloniti i čistiti cipele one koji nas gaze!

 

Drmaj.ba/Kokodix.com

SUDBINE: SARAJLIJU MIŠU NASLIJEDILA SLOVENKA MIŠA, NAJPOZNATIJA ČISTAČICA CIPELA U REGIJI

| FOTO, Zanimljivosti |
About The Author
-