NOVI ZAKON SPREMAN: Uskoro povećanje PDV-a sa 17 na 19 posto?

Novi zakon o PDV-u urađen je prije nekoliko mjeseci i dostavljen UO Uprave za indirektno oporezivanje.

 

 

Da li će stopa PDV-a biti povećana u ovoj instituciji nam nisu rekli. Iz RS-a su u aprilu predlagali da to bude s 17 na 19 posto. Predstavnici Poslodavaca i Federalne Vlade više puta su razgovarali o mogućim modelima. Ističu kako do povećanja stope PDV-a ne može doći, dok se ne izmijeni Zakon o doprinosima.

 

Stopa poreza na dodanu vrijednost naredne godine bi mogla biti povećana za 2 ili 3 %. Razgovore o tome već dvije godine vode entitetske vlade sa poslodavcima. Iz Udruženja poslodavaca FBiH ističu kako je prije povećanja stope PDV-a, neophodno smanjiti cijenu rada.

 

“Ako bi otišlo u budžete i javnu potrošnju, to bi samo bilo prekomponovanje raznih poreza”, rekao je Adnan Smailbegović iz Udruženje poslodavaca FBiH. Vlada Republike Srpske namjeravala je prije dvije godine predložiti povećanje stope PDV-a na čak 20 ili 22 %, te uvođenje diferencirane stope na osnovne životne namirnice.

 

Ekonomski analitičari smatraju kako je ovo teško provesti u praksi. U fokusu Vlade Federacije je izmjena zakona kojima bi se rasteretila privreda i olakšalo poslovanje. U Udruženju poslodavaca FBiH smatraju kako bi se smanjenjem doprinosa na plate kompenzirale cijene proizvoda i usluga. Stopu PDV-a za sada ne treba mijenjati, smatra ekonomista Faruk Hadžić.

 

Prema njegovom mišljenju, smanjenje stope doprinosa na 25% bruto primanja i ukidanje parafiskalnih nameta, dovelo bi do rasta potrošnje i na kraju do ekonomskog rasta. Kada će novi zakon doći u parlamentarnu proceduru nije poznato. Jedino je sigurno da će to biti u narednoj godini.

 

Jedinstvena stopa PDV-a najbolja je za Bosnu i Hercegovinu, više puta su ponovili iz Uprave za indirektno oporezivanje. Iz udruženja poslodavaca oba entiteta mišljenja su da rokovi za plaćanje PDV-a moraju biti pomjereni.

Izvor: slobodna-bosna

NOVI ZAKON SPREMAN: Uskoro povećanje PDV-a sa 17 na 19 posto?

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-