Priština će imati problem, Moskva neće odustati: O pretučenom ruskom diplomati odlučivaće se u Njujorku, ne u Prištini

Moskva je oštro osudila napad na ruskog državljanina Mihaila Krasnoščekova, člana Misije Ujedinjenih nacija, koji je zadobio teške povrede glave i lica tokom nasilja albanskih specijalaca na severu Kosmeta ove nedelje.

 

 

Istaknuto je da nezakoniti načini uticaja i zadržavanje Mihaila Krasnoščekova od strane kosovskih specijalnih snaga grubo povređuju norme međunarodnog prava i civilizovane komunikacije. Glavno istražno odeljenje Istražnog komiteta Ruske Federacije započelo je predistražnu proveru o incidentu.

 

Advokat za međunarodno pravo Marija Jarmuš očekuje reakciju UN na ovaj incident.

 

„Sa moje tačke gledišta, akcije policije nepriznate države Kosovo prema zaposlenom u misiji UN, koji ima diplomatski imunitet, grubo su kršenje međunarodnog prava. UN mora veoma pažljivo da ispita sve što se dogodilo na severu Kosova, s obzirom na to da ovde postoji i kršenje prava srpskog stanovništva, što mora biti osuđeno. Možda je vreme da se tom teškom situacijom pozabavi i Savet bezbednosti UN i osude akcije kosovskih vlasti. Takođe, treba naglasiti da je naneta šteta zdravlju ruskog državljanina koji već dugi niz godina radi pod okriljem Misije UN. To može biti šteta srednje težine ili čak teška šteta, što bi moglo dovesti do pogoršanje opšteg zdravlja“, navodi Jarmuševa.

 

Komentarišući zahteve kosovskog tužilaštva o ukidanju imuniteta ruskom radniku Misije UN kako bi se protiv njega pokrenuo krivični postupak, Jarmuševa ističe da za tako nešto nema osnova.

 

„Ne postoji mogućnost da se protiv Krasnoščekova pokrene krivični postupak, s obzirom na to da svi saradnici Misije UN imaju imunitet i zaštićeni su od bilo kakvog gonjenja. Sekretar UN mora da odbije zahtev Prištine o ukidanju imuniteta Krasnoščekova, sprovede istragu i pozove privremenu administraciju Kosova na poštovanje prava Srba i svih diplomatskih prava saradnika misije UN“.

 

Jarmuševa ističe da je Rusija postupila ispravno u okviru međunarodnih sporazuma i Povelje UN.

 

„Poslala je zahtev da se istraži incident i donese osnovana odluka u okviru nadležnosti UN. Ako ruskog građanina nastave da proganjaju i krivično gone na teritoriji Kosova, onda će Ruska Federacija, verovatno, na sopstvenu inicijativu okupiti Savet bezbednosti UN“.

 

Doktor prava Stanislav Černičenko ocenjuje da su postupci tzv. kosovskih vlasti „pogrešni“, ali sa žaljenjem konstatuje da će istraga umnogome zavisiti od političke situacije. Govoreći o tome da je kosovsko tužilaštvo zatražilo ukidanje imuniteta ruskog člana misije UN kako bi se pokrenuo krivični postupak, on podseća da „tzv. Kosovo nije priznati entitet, kao i da nije član UN“.

 

„Oni generalno nemaju pravo da rešavaju ovo pitanje, to je izvan nadležnosti Tužilaštva tzv. Kosova. Oni mogu da urade bilo šta i kažu da je to legitimno sa njihove tačke gledišta, ali, u stvari, to pitanje bi trebalo da se rešava preko Sekretarijata UN“.

 

Odgovarajući na pitanje šta Rusija može da učini u ovoj situaciji, Černičenko kaže: „Da se obrati UN preko stalnog predstavnika u Savetu bezbednosti“.

 

„Svojevremeno sam bio predsednik beogradske sednice Javne komisije o istrazi bombardovanja Jugoslavije ′99. godine. Dakle, ja sam donekle zainteresovan za sve ovo što se istražuje da se to učini na pravi način. Ali, teško je unapred reći tačno kako će sve to ići“, zaključio je Černičenko.

 

Podsetimo, specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci upali su na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

 

Više ljudi je povređeno, među kojima je i državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov. On je hospitalizovan i oslobođen.

 

Olivera Ikodinović (Sputnik)

Priština će imati problem, Moskva neće odustati: O pretučenom ruskom diplomati odlučivaće se u Njujorku, ne u Prištini

| Slider, Vijesti |
About The Author
-