UN ZVONI NA UZBUNU: Pandemija prijeti svjetskoj stabilnosti i napretku u borbi protiv…

Pandemija koronavirusa prijeti da vrati nivo siromaštva u svijetu možda i na onaj od prije deset godina i mogla bi destabilizirati niz teško pogođenih zemalja, objavio je UN u četvrtak.

 

 

Prije izbijanja pandemije, postignut je napredak u odnosu na razne aspekte siromaštva, prema podacima koje su objavili program UN-a za razvoj (UNDP) i Oksfordska inicijativa za ljudski razvoj i siromaštvo (OPHI).

 

 

U razdoblju od 2000. do 2019. godine 65 od 75 zemalja obuhvaćenih analizom značajno je smanjilo stopu siromaštva, a Sijera Leone, Indija i Kina bile su među zemljama u kojima je najviše ljudi ‘izašlo’ iz kategorije siromašnih.

 

 

“Covid-19 sve je promijenio. S trostrukim udarcem na zdravlje, obrazovanje i prihode i na toliko mnogo drugih aspekata ljudskih života (bolest) prijeti svekupno preokrenuti globalni ljudski razvoj”, kazao je voditelj UNDP-a Achim Steiner na predstavljanju izvještaja. “Milione gura natrag u multidimenzionalno siromaštvo.”

 

 

Koordinator UN-a za hitnu pomoć Mark Lowcock kazao je u sjedištu UN-a u New Yorku da je svjetska organizacija proširila plan odgovora na pandemijsku krizu za siromašne zemlje sa 6,7 milijardi dolara na 10,3 milijarde za njihove hitne potrebe.

 

 

Bogate zemlje do sada su od tog iznosa osigurale samo 1,7 milijardu dolara.

 

 

Lowcock kaže kako je potrebno 90 milijardi dolara za stabilizaciju siromašnih zemalja koje su izložene riziku da otkližu u nemire zbog enormnih ekonomskih šteta koje je nanijela bolest Covid-19.

 

 

Taj je iznos manje od jedan posto onoga što bogate zemlje troše da bi pokrenule vlastite ekonomije, dodao je.

 

 

Podaci o porastu siromaštva nakon pandemije još nisu na raspolaganju, ali predviđanja na temelju broja osoba koje postaju pothranjene i pada broja djece u školama zbog krize, prema tom izvještaju, pokazuju da bi se nivo siromaštva mogao vratiti i na one od prije deset godina.

 

 

Godišnji indeks multidimenzionalnog siromaštva analizira kako siromaštvo utječe na ljude ne samo po prihodu. To uključuje i pristup pitkoj vodi, obrazovanju, struji i hranjivim namirnicama.

 

 

Direktorica OPHI-ja Sabina Alkire kaže da su podaci prije pandemije predstavljali “poruku nade”.

 

 

“Ranije uspješne priče kako odgovoriti na mnoge aspekte siromaštva u svakodnevnom životu mogu pokazati kako bolje graditi i poboljšati živote miliona”, poručila je.

UN ZVONI NA UZBUNU: Pandemija prijeti svjetskoj stabilnosti i napretku u borbi protiv…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-