“URADILI SMO 17 OBDUKCIJA UMRLIH OD KORONE I DOŠLI DO FRAPANTNIH PODATAKA”: Kardiohirurg Ristić objavio LOŠE VIJESTI

Kardiohirurg Miljko Ristić izjavio je danas da su obdukcije preminulih od koronavirusa dale frapantne i izuzetno zabrinjavajuće podatke.

 

 

– U Srbiji je urađeno 17 odbukcija, a SZO inače ne preporučuje obdukcije preminulih od koronavirusa jer je ogroman rizik da se prisutni zaraze. Kada je riječ o rezultatima obdukcije, oni moraju da se znaju i posebno treba da ih zna omladina kako bi im služili kao svojevrsno upozorenje – kaže dr Ristić.

 

 

Ističe da umiru i mladi, a među obdukovanima najveći je broj mladih koji su preminuli u roku od 24 do 48 sati.

 

 

– Ovo nije obična upala pluća ili prehlada, već teška bolest. Treba uticati na svijest mladih da smanje aktivnosti i to je jedini realan način da se epidemija spreči – kaže dr Ristić za Pink.rs.

 

 

Podvlači da u ovom trenutku mladi obolijevaju pod istim rizikom kao i stari, a da nemaju prethodnih bolesti.

 

 

– Nerijetko mladi završavaju za jedan do dva dana. Shvatite da je to u našem okruženju i da ste možda kandidat za to – kaže dr Ristić.

 

 

Ističe da virus izaziva infekciju, uništava plućno krilo, a oni koji preleže, ostaju sa trajnim posljedicama štetnim po svoje zdravlje: malaksalost, zamor…

 

 

Respirator nije svemoguć i ne može da povrati funkciju pluća

 

 

Respiratori, kaže, nisu svemogući i omogućuju samo zdravom dijelu pluća da lakše diše, dok je dio pluća zahvaćen infekcijom nepovratno uništen.

 

 

– Nikakvim lijekovima i respiratorima ne može se povratiti funkcija pluća – kaže dr Ristić.

 

 

U odnosu na april i maj, sada se suočavamo sa težom kliničkom slikom kod pacijenata, samim tim veći je broj pacijenata na hospitalizaciji, ali i na respiratoru, kaže za Pink državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

 

 

Ističe da Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije rade na proširenju kapaciteta, a kako bi se omogućilo da svi sa simptomima i tegobama budu adekvatno hospitalizovani.

 

 

– U toku vikenda, svi pacijenti sa Instituta za reumatologiju preseljeni su u druge objekte KCS, tako da će zgrada Instituta danas primiti prve kovid pacijente. Obezbeđeno je dodatnih 170 mjesta – kaže Vekić.

 

 

U Areni je trenutno 178 pacijenata, a u nju se smještaju i srednje teški pacijenti, kaže državni sekretar.

 

(Blic.rs)

“URADILI SMO 17 OBDUKCIJA UMRLIH OD KORONE I DOŠLI DO FRAPANTNIH PODATAKA”: Kardiohirurg Ristić objavio LOŠE VIJESTI

About The Author
-