SRBIJA ZATVORILA GRANICE ZA 4 SUSJEDNE DRŽAVE: Evo šta morate imati da pređete granicu

Građani Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije moraju da imaju negativan nalaz na PCR testu na korona virus ne stariji od 48 sati ukoliko žele da uđu u Srbiju.

 

 

Iako je samo dan ranije dr Branislav Tiodorović rekao da “nema mnogo dileme da će se na spisku naći Brazil i Indija, te da mora da se izvrši dobra procjena za evropske zemlje”, rampa je trenutno spuštena samo za putnike iz četiri komšijske države.

 

 

Ali ne i za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

 

 

– Sve zemlje smo podelili u tri kategorije – u crvenu, plavu i zelenu. Crvena je ona koja ima zaražavanje od 25 na 100.000 stanovnika, plava između 10 i 25, a zelena ona koja ima ispod 10. Držali smo se podataka Evropskog centra za zarazne bolesti – objasnio je dr Tiodorović i dodao “da je Hrvatska u plavoj, ali sa tendencijom rasta”.

 

 

773517-branislav-tiodorovic-ls

 

 

Prema poslednjim podacima sajta Worldometers Hrvatska trenutno ima 1.060 aktivnih slučajeva, odnosno 25,2 zaraženih na 100.000, te su već zagazili u crvenu zonu, a slična situacija je sa Bugarskom – 66,3 oboljelih na 100.000, Rumunijom 175,3 na 100.000 stanovnika i Severnom Makedonijom koja ima 147,5 aktrivnih slučajeva na 100.000 žitelja.

 

 

Interesantni su, međutim, slučajevi BiH i Crne Gore, gdje možda nisu baš bili odlučujući samo epidemiološki podaci.

 

 

Naime, BiH ima trenutno 5.720 aktivnih slučajeva, odnosno 163,4 na 100.000 stanovnika, računajući zajedno Federaciju i Republiku Srpsku. Dakle, duboko u crvenoj zoni.

 

 

Međutim, s obzirom na to da BiH nikada nije zatvarala granicu sa Srbijom, te na povezanost srpskog naroda sa obke strane Drine, ovakva odluka bila je očekivana.

 

 

Možda je to bilo očekivano i u slučaju Crne Gore, ali ne treba zaboraviti da nam Crnogorci sve do prije par dana nisu dozvoljavali ulazak u njihovu državu, pa čak ni onima koji imaju tamo svoje nekretnine i rođake.

 

 

Crna Gora ima 1.105 aktivnih slučajeva korona virusa, odnosno čak 178 zaraženih na 100.000 građana! Dakle, takođe duboko u crvenoj zoni.

 

 

Konačno, na samoj granici između plave i crvene zone nalazi se i Grčka sa 24,3 oboljela na 100.000 stanovnika i to sa tendencijom dramatičnog rasta.

 

 

Na crvenoj listi mogle bi da se nađu i mnogobrojne druge vanevropske zemlje poput Indije, Brazila, Kolumbije, Čilea, Katara…

 

Novi.ba/Srbija

SRBIJA ZATVORILA GRANICE ZA 4 SUSJEDNE DRŽAVE: Evo šta morate imati da pređete granicu

| FOTO/VIDEO, Intervju, Korisni savjeti, Slider, Vijesti |
About The Author
-