KATARINA PEOVIĆ ZA GOVORNICOM HRVATSKOG SABORA: “Tuđman je učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu”; HDZ-ovci poludjeli, situaciju smirio Jandroković

Zastupnica Radničke fonte Katarina Peović izjavila je danas na sjednici Hrvatskog sabora da se postavlja pitanje da li je prikladno da budući Univerzitet obrane i nacionalne sigurnosti nosi ime prvog hrvatskog prdsjednika Franje Tuđmana…

 

 

…budući da je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

 

 

Tokom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o osvivanju ovog univerziteta, izlaganje Peovićeve izazvalo je buru reakcija i osuda poslanika, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić joj je poručio da je “ime Univerziteta vrhunski odabrano, jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku”.

 

 

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da je Tuđman “jedan od najvećih hrvatskih sinova” i da HDZ “neće dozvoliti klevete ideoloških nasljednika Saveza komunista Јugoslavije”. “Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske”, rekao je Bačić, prenose Vijesti.ba..

 

 

Poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je Tito “dokazani zločinac”, a da je “crvena petokraka zločinačka koja je napadala Vukovar”.

 

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković rekao je da je izjava Peovićeve neprihvatljiva i netačna i da se sa njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njeni politički stavovi sa kojima izlazi pred birače.

 

 

“Nismo ovdje da branimo drugima da govore šta žele, o tome će odlučivati građani”, poručio je Јandroković zastupnicima, koji su ga kritikovali da joj je dao opomenu “preko volje”.

KATARINA PEOVIĆ ZA GOVORNICOM HRVATSKOG SABORA: “Tuđman je učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu”; HDZ-ovci poludjeli, situaciju smirio Jandroković

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-