BJESNI RAT NA KAVKAZU: Armenija optužila Azerbejdžan za prekid humanitarnog primirja u Nagorno-Karabahu…

Sedam dana nakon prvog primirja u sukobu u Nagorno-Karabahu koje su Armenija i Azerbajdžan potpisali, ali ga uopće nisu poštovali, u subotu u ponoć po mjesnom vremenu stupilo je na snagu novo, “humanitarno primirje”, ali Erevan optužuje Baku da ga je odmah prekršio.

 

 

“Republika Armenija i Republika Azerbajdžan dogovorile su se o humanitarnom primirju od 18. novembra u 00:00 po mjesnom vremenu”, saopćilo je u subotu navečer armensko ministarstvo vanjskih poslova. Azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je slično saopćenje.

 

 

No samo nekoliko sati poslije glasnogovornica armenskog ministarstva odbrane Šušan Stepanjan potvrdila je na Twitteru: “Neprijatelj je granatirao sjever između 00:04 i 2:45 i raketirao jug između 2.:20 i 2:45.”

 

 

Azerbajdžan zasad nije reagirao.

 

 

U obnovi sukoba prije tri sedmice poginule su stotine ljudi.

 

 

Nakon prvog, neuspjelog pokušaja uspostave primirja pod pokroviteljstvom Moskve, u subotu je sukob ponovo eskalirao.

 

 

Azerbajdžan je najavio “osvetu” za smrt trinaestero civila, među kojima i djece, koji su prethodne noći poginuli u bombardiranju Gandže, drugog po veličini grada u zemlji. Mnoge kuće su srušene i ranjeno je više od 45 ljudi u bombardiranju oko 3 sata po mjesnom vremenu.

 

 

BJESNI RAT NA KAVKAZU: Armenija optužila Azerbejdžan za prekid humanitarnog primirja u Nagorno-Karabahu…

| Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-