GORI PHILADELPHIA: Neredi nakon novog ubistva crnca; Povrijeđeno 39 policijaca

Philadelphia će od večeras uvesti policijski sat kako bi se stalo na kraj pljačkama i nasilju tokom noćnih protesta koji su izbili nakon što je policija ubila jednog crnca, objavio je ured gradonačelnika.

 

 

Policijski sat stupa na snagu u devet sati navečer u srijedu i trajat će do šest sati ujutro u četvrtak.

 

 

Od ponedjeljka traju protesti nakon što je policija ustrijelila 27-godišnjeg Waltera Wallacea koji se sukobio sa snagama reda i bio naoružan nožem. Rodbina tvrdi da je imao slom živaca.

 

 

Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojemu je javljeno da muškarac ima nož. Wallace je unatoč pozivima policajaca odbio baciti nož, rekao je Eric Gripp, portparol philadelphijske policije.

 

 

Nekoliko sati nakon događaja tristotinjak demonstranata izašlo je na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja i rasizma, pri čemu su se sukobili s policijom. U policijskim redovima je bilo oko 39 povrijeđenih, a većina povreda je zadobivena od predmeta bačenih na njih, napose opeka.

 

 

U nasilju su oštećene trgovine, zapaljeno je policijsko vozilo, a veći broj ljudi je uhapšen.

 

 

Val protivrasističkih protesta, popraćen nasiljem, zapljusnuo je zemlju nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je krajem maja ubio policajac bijelac.

 

 

Philadelphia je postala posljednje u nizu žarišta u SAD-u oko pitanja rase i prekoračenja policijske sile.

 

 

Pogledajte video:

 

 

GORI PHILADELPHIA: Neredi nakon novog ubistva crnca; Povrijeđeno 39 policijaca

| FOTO/VIDEO, Slider, Šokantno, Vijesti |
About The Author
-