HRVATSKA SE OPRAŠTA OD SARAČA, OTIŠLA JE LJUDSKA GROMADA IZ BANJE LUKE: Prije šest godina preminuo mu je otac Hamdija, godinu kasnije majka Manda, a sada je otišao još jedan Saračević

“Ovo je strašno. Umro mi je prijatelj, umro je veliki sportaš, briljantan rukometaš, prvak rukometnog duha, zlatna ljevica za koju je Vladimir Maksimov rekao “najbolja svih vremena” – Zlatko Saračević.

 

 

– Ni 60 nije dosegnuo, trebao je u srpnju. Šokiran sam, gledao sam ga kako daje izjavu nakon pobjede Podravke u derbiju protiv Lokomotive, vidio sam da se znoji više nego treba, ali ni slutio nisam… Čak sam mu i poruku poslao nakon utakmice, poruku na koju nikad neće odgovoriti.

 

Otkud početi uopće, od Kaporove u banjalučkom Mejdanu, u kojem je odrastao i gdje ga je otac Hamdija, zbog kojeg su ga bliski prijatelji uvijek zvali Hamšo, nekad isto sjajni rukometaš, nagovorio da igra rukomet, do naših utakmica nogometa, u kojem smo ga uvijek držali na golu, jer je imao prejak šut…

 

Pa onda od Borca, u kojem je počeo briljantnu karijeru, u kojem smo kao djeca navijali za njega najviše, u kojem je naučio sve, postao reprezentativac, svjetski prvak s 25 godine, pa dvije godine kasnije i brončani olimpijac, a onda dogurao do zlatne generacije hrvatskog rukometa, koja će se ’96. okititi olimpijskim zlatom u Atlanti. Hamšo ili Sarač neraskidivo je vezan za formiranje priče o hrvatskom rukometu kao velikanu svjetske scene – pišu “Sportske novosti”.

 

Bio je najbolji strijelac Lige prvaka, i tri puta najbolji strijelac Francuske, i najbolji rukometaš Hrvatske 1999. i 2002. godine, i imao je sjajnu karijeru u Francuskoj, zbog koje je za Francuze uvijek bio i ostao rukometni pojam.

 

Godine 2015. preminuo mu je otac Hamdija, godinu kasnije majka Manda, a sada je otišao još jedan Saračević jedne sjajne porodice.

 

Ostaje samo neizmjerna tuga za prvakom rukometnog duha, ljevicom kojoj je pljeskao cijeli rukometni svijet.

HRVATSKA SE OPRAŠTA OD SARAČA, OTIŠLA JE LJUDSKA GROMADA IZ BANJE LUKE: Prije šest godina preminuo mu je otac Hamdija, godinu kasnije majka Manda, a sada je otišao još jedan Saračević

| Crna hronika, Slider, Šokantno, Sport, Vijesti |
About The Author
-