“SITUACIJA NIJE DRAMATIČNA, ALI SMO SE OPUSTILI”: Forto i Vranić otkrili da li će biti strožije epidemiološke mjere u KS

Nakon održane sjednice, na konferencije za novinare obratio se i ministar zdravstva KS te kazao sve detalje sjednice.

 

 

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala hitnu sjednicu zbog rasta broja zaraženih koronavirusom. Naime, kako su naveli prije same sjednice sve više je očigledno nepridržavanja mjera velikog broja građana Kantona Sarajevo.

 

Sjednici je prisustvovao Fahir Halilović, direktor Kantonalne inspekcije.

 

Premijer KS Edin Forto kazao je na samom početku konferencije kazao da sjednica imala nekoliko zaključaka te otkrio o kojim zaključcima je riječ.

 

– Kako ne bi došli u situaciju da zdravstveni sistem bude paralizovan odlučili smo pojasniti šta će se dešavati u narednom periodu. Ministarstvo zdravstva će izdati obavezujuće upute zdravstveni ustanovima.

 

Zavod zdravstvenog osiguranja se nalaže raspolaganje svih sredstava za što veći broj testiranja te pojačano dostavljeno dnevne analize za žarišta i da to bude dostavljeno javnosti. Hitne izmjene zakona inspekcijama, u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere. Suštinski povećamo nadzor epidemioloških mjera, dozvoljavamo policiji da opet kontroliše i odlučili smo da ne idemo za poostrožavanje epidemioloških mjera, istakao je Forto.

 

Nakon održane sjednice, na konferencije za novinare obratio se i ministar zdravstva KS te kazao sve detalje sjednice, piše Oslobođenje.

 

– Kapaciteti se u bolnicama popunjavaju i mi moramo da reagiramo. Šta je razlog za povećanje broja zaraženih to niko od nas ne zna.

 

Dakle ozbiljnije zemlje koje imaju uređene sisteme ne mogu da nađu gdje je žarište. Velike zemlje uvode totalni lockdown.

 

Stanovništvo mora da zna da se moraju pridrživati svih epidemioloških mjera. Povećano opuštanje nas je dovelo do većeg broja zaraženih koronavirom. Vakcinacije ne znači kraj pandemije. Želim naglasiti da situacija nije dramtična, istakao je Haris Vranić.

“SITUACIJA NIJE DRAMATIČNA, ALI SMO SE OPUSTILI”: Forto i Vranić otkrili da li će biti strožije epidemiološke mjere u KS

About The Author
-