Oglasili se iz HP Mostar povodom “zabrane pisanja ćirilicom” / Pismo mora biti adresirano latinicom, pošiljaoc to nije ispoštovao

“Prema Opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga pošiljka za inostranstvo može biti adresirana pismom države odredišta, uz uslov da su latinicom upisani naziv mjesta i naziv odredišne države”, saopćeno je danas iz Hrvatske pošte Mostar, povodom informacija da se pošiljaocu iz Mostara vratila pošiljka adresirana ćiriličnim pismom poslana primaocu u Srbiji.

 

 

“U skladu s navedenim, pošiljalac pošiljku nije adresirao prema opštim uslovima za obavljanje poštanskih usluga u međunarodnom prometu, a koji vrijede i u inostranstvu, te u tom smislu izražavamo žaljenje za loše korisničko iskustvo sa slanjem predmetnog pisma”, naveli su iz kompanije.

 

 

Podvukli su da pismo u međunarodnom prometu može biti adresirano ćirilicom, ali naziv mjesta i naziv odredišne države u skladu sa standardima koji se primjenjuju moraju biti napisani latiničnim pismom.

 

 

Podsjećamo, pisana pošiljka adresirana ćirilicom i upućena na adresu u Novi Sad iz “Hrvatske pošte” u Mostaru vratila se pošiljaocu u Mostar sa pečatom “zabranjeno pisanje ćirilicom”. Pošta je predata 7. aprila u glavnoj poslovnici “Hrvatske pošte” u Mostaru, a pošiljaocu se vratila danas.

 

 

Srbin iz Mostara kome je pošta vraćena rekao je Srni da je “Hrvatska pošta” Mostar primila kovertu bez problema.

 

 

“Pošiljka je bila preporučena s povratnicom i plaćena 16,80 KM. Danas dobijam kovertu nazad. Zbunjen pitam poštara šta je u pitanju. Zajedno zaključujemo da je na koverti naljepnica na kojoj piše “zabranjeno pisanje ćirilicom” i pečat Pošte Zagreb”, rekao je Mostarac.

 

 

On je istakao da je bilo riječ o važnoj pošti koja je trebala stići u Novi Sad u određenom roku.

 

 

Oglasili se iz HP Mostar povodom “zabrane pisanja ćirilicom” / Pismo mora biti adresirano latinicom, pošiljaoc to nije ispoštovao

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-